Entrevista a Tess Oriol en la Contra de La Vanguardia

“A Internet tot és possible i útil a l’hora d’innovar en turisme” 

Com combina turisme i tecnologia globals a un poble com Camallera?

Fa deu anys vaig decidir viure i treballar a Camallera perquè em vaig enamorar de L’Emporda des de nena. Treballava a una gran empresa i la vaig deixar per crear la meva, Global Marketing Turístico. Ja hem treballat per a l’Organització Mundial de Turisme i a Cuba, Equador, Argentina, Colòmbia i Uruguai. També hem fet feina per a Renfe, Iberia, Axel Hotels o Mas de Torrent, entre d’altres.

Què fa exactament?

Màrqueting estratègic i operatiu en turisme nacional i internacional. Elaborem i executem accions creatives i rendibles per al turisme amb les noves tecnologies, la comunicació i d’altres iniciatives.

Exemples?

Vam ajudar a crear els hotels Axel. Era una idea nova, partíem de zero i ara és la primera cadena gai del món. Vam assessorar el govern i institucions de Colòmbia amb la campanya “El risc és que et vulguis quedar”, que ha canviat la imatge del país, ha trencat barreres i ha aconseguit un augment espectacular del turisme.

El risc de créixer a l’Empordà és que et vulguis quedar?

Sí. La meva família, la meva empresa i la meva filla han nascut a L’Empordà. Sempre em diran forastera, però em sento empordanesa.

Per què té més clients de fora que empordanesos?

És un mercat difícil de penetrar perquè el teixit social i econòmic és molt familiar i s’ho fan tot entre ells. Els empordanesos són como són, estan orgullosos de ser així, i això ha preservat la seva autenticitat. Tenen una personalitat forta que m’agrada. Els clients de fora ens venen a buscar perquè no som teòrics sinó pràctics i innovadors.

Un client com Renfe dóna fama?

Vam fer un estudi sobre l’Ave per treure clients a Iberia i va anar bé.

Què va fer a Iberia?

Inaugurar els vols Barcelona Miami amb èxit. També vam col·laborar amb el Patronat de Turisme de la Costa Brava abans d’arribar Ryanair.

És neo-rural?

Visc a poble, la meva filla estudia a una escola rural i tinc hort. Des d’aquest racó del món i amb el meu marit i soci dirigim delegacions i equips professionals a diversos països. Si això és ser neo-rural… Internet permet treballar a qualsevol lloc, i per això porto personalment tot el referent a les noves tecnologies i les seves àrees de negoci en el turisme. Un exemple és Mas de Torrent.

Mas de Torrent no necessita publicitat.

Cert, i per això no en feien. Van invertir en estratègies de comunicació i noves tecnologies quan va començar la crisi i l’estem convertint en l’establiment de referència de l’Empordà. Amb el seu servei exquisit de sempre, la seva innovadora aplicació per iPhone permet escollir un vi entre una carta de quatre-centes referències mentre el client és a la piscina. Sempre ha estat molt conegut, però ara ho és molt més, surt als principals diaris i revistes del món. Mas de Torrent és un focus de promoció de l’Empordà com a marca diferent a la Costa Brava i equivalent a la Toscana i a la Provença.

La seva idea de marca Empordà?

Un racó de món que és com era, natural, autèntic, privilegiat, amb una activitat cultural i social molt intensa, una gastronomia increïble espectacular, ple d’artistes i de gent interessant, amb molt potencial i un hivern ple de vida.

Què prepara?

Womity, una xarxa social per a grups d’amics que permet decidir entre tots i amb rapidesa un regal de noces, organitzar una trobada o les vacances conjuntes.

No es més fàcil parlar cara a cara amb els amics?

En teoria sí, però el difícil és quedar. Les xarxes ens permeten crear coses com Arrels del Vi, la fira vitivinícola de Sant Martí d’Empúries amb cellers de l’Empordà.

Com va la crisi?

El turisme va prou bé, però l’ambient és pessimista. Només veig optimisme, serietat, professionalitat, creativitat, noves idees i molta gent emprenedora en el món de les noves tecnologies.

És gent jove sobradament preparada?

Molt preparada, emprenedora i il·lusionada. No és fàcil, perquè hi ha tantes ganes de mantenir el que tenim que no comencem coses noves. A Internet tot és possible i útil per innovar en turisme i no em fa por tornar a començar.

A Camallera?

Cada tarda és un cel dalinià.

 

JOAQUIM ROGLAN